2024: Begin het jaar goed met een back-up!

We zijn inmiddels met z’n allen vol goede moed weer begonnen aan een nieuw jaar. Hopelijk heb je een aantal mooie feestdagen gehad en heb je zonder zorgen je laptop of smartphone kunnen gebruiken voor de recepten voor het kerstdiner of gedichten voor bij de surprises. Misschien heb je tussen de feestdagen door wel de administratie voor het jaar 2023 kunnen afronden. Het had ook zomaar anders kunnen lopen: Uit onderzoek komt naar voren dat er tijdens de feestdagen een stijging is te zien in de aanvallen waarbij er data gestolen of zelfs verwijderd wordt. Zonder goede back-up kan het dus zomaar zijn dat de foto’s van het kerstdiner kwijt zijn of nog erger. Naast deze aanvallen (die uiteraard ook na de feestdagen voorkomen) bestaat ook het feit dat apparatuur kapot kan gaan. Zeker na verloop van tijd: want hoe ouder de hardware, hoe sneller iets stuk kan gaan.

Je wilt dit natuurlijk niet, maar bovenstaande feiten heb je niet altijd zelf in de hand. Voor de hardware is er een redelijk gemakkelijke oplossing: repareren of vervangen. Maar je data (waaronder die ene memorabele foto van het kerstdiner) valt niet te terug te halen zonder een goede back-up.

Kortom: Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je bestanden om te voorkomen dat je gegevens verliest. Er zijn verschillende opties om back-ups te maken: zoals een externe schijf, OneDrive of Synology NAS.

Een externe harde schijf is een handige optie voor het maken van back-ups. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. Je kunt eenvoudig een back-up maken van je bestanden door ze naar de externe schijf te kopiëren. Het nadeel van deze optie is dat de schijf fysiek aanwezig moet zijn op de locatie waar je de back-up wilt maken. Als er iets gebeurt met de schijf, zoals diefstal of brand, ben je alsnog je gegevens kwijt.

Een andere optie is OneDrive. Dit is een cloudopslagdienst van Microsoft die je kunt gebruiken om back-ups te maken van je bestanden. Het voordeel van deze optie is dat je bestanden veilig zijn opgeslagen in de cloud en je er altijd bij kunt, zolang je een internetverbinding hebt. Bovendien kun je OneDrive gebruiken om bestanden te delen met anderen. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van een internetverbinding om toegang te krijgen tot je bestanden.

Tot slot wil ik je kennis laten maken met Synology NAS. Dit is een apparaat dat meerdere schijven bevat en aangesloten is op je eigen netwerk, waarmee je back-ups kunt maken. Het voordeel van deze optie is dat je bestanden veilig en dubbel zijn opgeslagen op een apparaat die je zelf beheert. Bovendien kun je Synology NAS gebruiken om bestanden te delen met anderen. Het nadeel is dat het apparaat fysiek aanwezig is op je eigen locatie.

Iedere back-up optie heeft zo zijn eigen pluspunten en toepassingen. Ik neem je graag mee hoe jij de juiste inrichting maakt voor jouw persoonlijke situatie of bedrijfsinrichting.